HKSBP Zon D: Titik!

Posted: Mac 17, 2017 in bahas
Tag:,

Pada tahun ini, pihak Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan (BPSBPSK) kembali memperkenalkan pertandingan bahas Piala Perdana Menteri peringkat saringan mengikut zon. Sebanyak lima zon, iaitu empat di Semenanjung dan satu di Malaysia Timur. SBP Zon Utara dan sebuah Zon Tengah (SBPI Sabak Bernam) telah dirangkumkan dalam Zon D yang bersaing di Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh. Pertandingan kali ini turut memperkenalkan sistem “power match” yang menggantikan sistem kumpulan yang telah diamalkan sejak 44 tahun yang lalu.

Pasukan debat Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris i-KUPS telah bersaing dengan sengit bagi menempatkan diri dalam lapan pasukan terbaik yang akan mewakili zon ke peringkat kebangsaan pada Mei 2017. Selepas tiga kali perlawanan, kedua-dua pasukan BM dan BI dikecewakan dengan dua kali menang dan satu kali kemenangan. Nampaknya satu kemenangan oleh kedua-dua pasukan ini hanya mampu membawa balik Anugerah Gangsa, tetapi tidak berjaya melepasi pusingan awal.

Walaupun tewas, namun semangat, kesungguhan dan iltizam para pendebat akan diteruskan lagi dalam pertandingan-pertandingan mendatang!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s